Menü

A datolyaszirup szirup jobb, mint a manuka méz

A datolyaszirup szirup jobb, mint a manuka méz Több mint egy ízletes édesítőszer

Amikor úgy döntesz, hogy lemondasz a finomított cukorról, valószínűleg találkozol a datolyasziruppal is. Sűrű, sötétbarna, extra édes; a Közel-Keleten előszeretettel használják főzéshez, a húsos ételektől kezdve a desszertekig mindenféléhez.

 

Azonban az új kutatások szerint a datolya szirup vagy datolya melasz több mint egy finom pác, hiszen természetes kémiai összetevői segítenek elhárítani számos bakteriális fertőzést, mint amit a Staphylococcus aureus (az orrban és a bőrön található erősen ellenálló staphylococcus, ismert nevén MRSA) és Escherichia coli okoz (vastagbél gyulladás).

 

A brit Hajer Taleb, a brit Cardiff Metropolitan Egyetem kutatással foglalkozó diákja úgy döntött, hogy teszteli a Bászrában, Irak déli részén termesztett datolyából készült szirupnak a hatását Petri-csészébetenyészett baktériumokon.

Azt állapította meg, hogy a datolya szirup tartalmaz számos olyan fenolos vegyületet, ami a datolyában is megtalálható, amint megérik. Ezek olyan vegyületek, melyek jelen vannak más gyümölcsökben is, mint pl. a borszőlő, és befolyásolhatják a szirupnak az ízét, a színét és a textúráját, és köztudottan antioxidánsok. Kimutatható antibakteriális hatásuk is.

Amikor a szirupot összekevertük egy sor betegséget okozó baktériummal - beleértve a Staphylococcus aureust (MRSA-t), az Escherichia colit, az Enterococcus spp-t és s Pseudomonas aeruginosakörülbelül hat órán belül megállította a szaporodásukat. A kutatók szerint gyorsabban hatott, mint a manuka méz, amely szintén antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságairól ismert.

Taleb azt is kimutatta, hogy a mesterséges szirupok, amelyeknek  a fő alkotóeleme a datolyából kivont cukor, azonban hiányoznak beblőlük a fenolos vegyületek, nem állították meg olyan hatékonyan a baktériumok szaporodását.

.

A kutatást az egyesület General Microbiology éves konferenciáján az Egyesült Királyságban 2015. március 20. és április 2. között hozták nyilvánosságra:

 

"Bár ez a kísérlet jelenleg in vitro zajlik (azaz egyelőre csak kémcsőben tesztelték, és nem az élő szervezetben), arra világít rá, hogy a datolya szirup a mézhez hasonló, vagy bizonyos esetekben jobb hatással van az egészségre antibakteriális képessége révén. " - nyilatkozta Ara Kanekanian, élelmiszer-technológiai szakértő és Taleb témavezetője egy sajtóközleményben.

 

Bár a kutatások még a laboratóriumi szakaszban vannak, Taleb és Kanekanian remélik, hogy a datolyaszirupot orvosi célokra is fel lehet használni a későbbiekben, lokális sebfertőtlenítésre magában vagy bandázzsal kiegészítve. 

 

Ki tudja, a datolya akár életeket is menthet?

 

Ez még csak nem is a legfurcsább antibakteriális szer, amiről a már fent említett konferencián hallhattunk.

 

A brit Notthingami Egyetem külön kutatócsoportja leírta, hogyan készítettek el egy 9. századi angolszász recept alapján egy főzetet hagymából, fokhagymából, borból és a tehenek gyomrának egy részét felhasználva. Az elkészült főzetet helyileg alkalmazták, és azt figyelték meg, hogy kiírtotta az MRSA/Staphylococcus aureus 90 %-át. 

 

 

FIGYELEM: A itt elhangzott állítások nem helyettesítik a szakorvosi véleményt, a lexikonokból és szájhagyományokból ránk maradt információk ezek amit csupán érdekességképpen osztunk meg.

forrás:http://www.sciencealert.com/date-syrup-could-fend-off-bacterial-infections

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés