A piskótához
5 evőkanál (75ml) tej, teljes vagy light
1 teáskanál fehér vagy alma ecet, vagy citromlé
5 evőkanál (75g), vaj
3/4 bögre (150g) cukor
1 teáskanál vanillia kivonat
3 nagy tojás, szoba hőmérségleten vagy egyéb vegán helyettesítője a recepthez habbá verhető lesz szükség
1 bögre és egy 1 evőkanál (150g), liszt
1 teáskanál sütőpor,mindenmentes a legjobb
1/8 teáskanál só
Karamellás mandulás tetőhöz
1 1/2 bögre (150g) szeletelt mandula, enyhén pirítva
8 evőkanál (115g), vaj, szoba hőmérsékletű
2/3 bögre,(125g) barna cukor
1/4 bögre (60ml) zsíros tej
1/2 teáskanál vanillia kivonat
1/2 teáskanál só
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt (162ºC). vegyünk elő egy 9-inch (23cm) tortaformát és vágjunk bele sütőpapírt. Egy egy pötty vajjal oda "ragaszthatjuk" hogy ne csúszon el.
2. Keverjük össze a tejet és az ecetet v. citromlevet egy kicsi tálban vagy mérőkancsóban. Hagyjuk állni 10 percet szobahőmérsékleten.
3. Törjük egy tálban a tojást és a cukort felverjük kb 5 perc alatt. Amikor a tojáshabunkat felemeljük szép nagy darabban essen le . Egy közepes kis edénybe olvasszunk vajat, majd húzzuk le a tűzről de ne hagyjuk visszaszilárdulni ez a 7 lépésnél fog kelleni.
4. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, egy kis tálban.
5. Használjunk Műanyag flexibilis spatulát óvatosan keverjük hozzá az egynegyedéd a száraz alapanyagoknak a felvert tojáshoz, óvatosan adagoljuk amennyire csak lehet. Keverjük hozzá a savanyított tej felét és a másik egyharmad részét a száraz összevetvőknek ingredients.
6. Öntsük hozzá a maradék tejet és a maradék lisztet.
7. Csepegtessük hozzá a langyos, de még folyékony állagú vajunkat, óvatosan amennyire csak lehet amíg be nem épül , kerüljük, el hogy lisztcsomóg alakuljanak ki. Süssük tű próbáig míg a közepénél is tisztán jön ki a fogpiszkáló ez kb 30 perc. Vegyük ki a sütőből a piskótánkat és tekerjük fel a sütőt 200ºC -ra.
A karamell tetőhőz
8. Amíg a torta sül készítsük el a karamelles mandulás tetőt, egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a barna cukrot, tejet, vanilliát és a sót. Forraljuk a keverékünket 2 percig azaz addig am
íg elkezd sürűsű ragacsos állagú lenni. Ekkor húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a pirított mandulát.
9. Fedjük be vele a tortánkat, kerüljük a nyomkodást nehogy benyomodjon a tortánk
10. Tegye vissza a mandulával lefedett tortánkat, és süssük addig, amíg a mandulák közötti karamell 8-10 percen belül elkezd buborékolni. Vegyük ki a sütőből mandulák között. Vegye ki a sütőből. 5 perc elteltével futtasson egy kést a tortán kívülre, hogy elengedje a serpenyő oldaláról, majd hagyja, hogy a torta teljesen lehűljön, mielőtt kiszolgálja és szeleteli.
5 perc után már kivehetjük a tortát a formából, ehhez segítségként használhatunk kést. Várjuk meg még kihül a torta és utána tálalhatjuk.
Szeretnél karamelás narancsszósz készíteni? tökéletes a süteményhez:
melegítsünk 1/2 bögre kb 100 g cukrot és 60 ml vízet egy serpenyőben, főzzük amíg megolvad a cukor, majd főzük tovább még világosborostyán színű nem lesz a cukor, húzzuk le a serpenyőnket a tűzről és adjuk hozzá 80ml narancslevet óvatosan lehet kicsit fröcskölni fog.
Forraljuk a karamelt addig amíg a cukordarabok teljesen felolvadnak. Szürjük át egy hálon majd hűtsük le.
A torta három napig eláll lefedve.