Menü

Mért érdemes sok mandulát fogyasztani?

Mért érdemes sok mandulát fogyasztani? Gondoltad volna, hogy napi egy marék mandula biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletünket?
A mandula jótékony hatásai

A mag gazdag ásványi sókban, vitaminokban, rostokban, és más vegyi anyagokban, melyek jótékonyan befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt súlyosabb le nem írható betegségeknél is segíthet.

 

 

Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag egyszeresen olyan telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a "rossz" koleszterin szintjét. Tudományos kutatások kimutatták, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag mediterrán konyha fontos szerepe van a vérkeringési zavarok és a szívinfarktus megelőzésében. A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban (több mint másfélszeretés 1,7x javasolt napi mennyiség). Az E-vitamin erős zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a bőrt és a sejtfalakat, védve a szabad gyökök hatásától. A mandula nem tartalmaz sikért (glutént), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára. Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (niacin,tiamin, riboflavin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerőként működnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot,mangánt, magnéziumot, cinket és szeléniumot tartalmaz.

 


mandulaolaj a bőrt bársonyossá varázsolja. Széleskörő felhasználása bizonyítja, hatását, a gyógyszeripar a kozmetikában, a főzés és a  hagyományos gyógyászatban alapolajként, aromaterápiában mindenhol megtalálhatjuk. 

Mindössze napi egy marék mandula biztosítja az ásványi anyag-, vitamin- és fehérjeszükségletünket.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés