Menü

Narancsos whisky datolyás sütemény sópehelyel

Narancsos whisky datolyás sütemény sópehelyel Mazurek ( magyarul: lepény) egy nagyon édes és lapos torta, amit aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel készítenek. Minden húsvétkor készítenek Lengyelországban És bár ez állítólag egy egyedülálló lengyel porhanyós tészta, ez inkább valószínűleg keleti eredetű és Törökországból jött a fűszer-kereskedelmi útvonal keresztül. De senki sem emlékszik, erre manapság. Csak úgy megemlítettem

Nagymamám minden évben elkészíti, anyukám utálta, én most szerettem meg igazán ezt a datolyás sütit. Sokszor elkészítettem és elkövettem ugyanazokat a hibákat, és most már igazán könnyű elkészíteni bármilyen süteményt. Megtanultam, hogy betartsam a receptet pontosan, a sós ételeknél könnyebb rugalmasságáot bele vinni a receptekbe, de a süteményeknél nem.

Be kell vallanom, én arra törekedek, hogy teljesen vegán legyen, de a sütemény kéreg messze nem olyan volt mint az eredeti, úgyhogy én csak azt befedtem csokoládéval Tehát most, az imént tönkölybúza liszttel készítettem, hogy igazán egészséges legyen. Jövőre igérem kikisérletezem az optimalizális vegán verzitó.

Akár Húsvét, akár nem - nem számít. Ez mindig jó, hogy ki próbálja egy új torta receptet, különösen a whisky csavarral. Röviden ennyi Élvezzétek a nyaralást, és hamarosan találkozunk!

 

Hozzávalók

Tészához (20x30 cm):

180 gramm tönkölybúza liszt

80 gramm burgonya vagy rizskeményítő

30 gramm muscovado or kókusz cukor

1 tojás (erősen ajánlott ezt vegán módon helyettesíteni)

150 gramm hideg vaj vagy kókuszzsír


 

Töltelék:

25 friss mazafati datolya kimagozva (vagy aszalt datolya, 1 órát áztatva vízbe)

2-4 evőkanál whisky

5 evőkanál kakaópor

2 db vérnarancs leve

1 db narancs rezselt héjja

Só pehely

100 gramm olvasztott étcsokoládé 70%


 

Elkészítés

 Egy tálba szitáljuk bele a lisztet és a cukrot. Apró kockákra vágjuk a vajat és adjuk hozzá a tojást és dolgozzuk össze, dagasszuk késszel Nagyon fontos, hogy hideg vajat tegyünk bele és ne szobahőmérségletűt. A sütőpapírra kinyújtjuk a tészánkat 7 mm vékonyra, A tésztát átrakjuk a tepsibe és a széleit levágjuk amennyiben kilógna. A mardék tészátból csinálhatunk tekercseket és megsüthetjük a tepsi szélén. Lehűtjük 15-30 percig a tésztánkat

 

Előmelegítjük sütőt 180 C-ra A lapunk betesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük kb 30 perc alatt, ezután ha kész kihűtjük.

Kimagozzuk a datolyát és hozzáadjuk a két evőkanál whiskyt, kakópor és a frissenfacsart narancsot és leturmixoljuk. Simára turmixoljuk. Megkóstoljunk, amennyiben szeretnénk, hogy még erősebb legyen a whisky ízvilág akkor teszünk hozzá. Alacsony lángon megolvasszuk a csokoládét.

Hozzáadjuk a datolyás töltelékhez. Figyeljünk oda, hogy sima legyen a tölelék és ne legyenek benne csokidarabok (hacsak nem úgy kivánjuk)

Beletöltjük a töltelékünket a hideg tésztánkba Narancshéjjal és tengerisó pehellyel díszítjük. Szeretnéd még szebben tálalni kínáld karamelizált narancskarikákkal. Később egy másik receptbe ennek elkészítését is megosszuk veled.

 

forrás: http://www.foodcarraldo.com/whisky-and-salted-dates-orange-caramel-mazurek-cake/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír receptek

Keresés