Menü

Pálmavasárnap

A pálma élet, a reménység,a győzelem és a diadal jelképe . Ezért az ünnep neve több nyelven pálma vasárnap( latinul Dominica palmarum,németül: Palmsonntag,olaszul:Domenica delle Palme stb.).Palm Sunday.

A keresztény világ ezen a napon azt ünnepli, amikor szenvedése előtt Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott töltse el tanítványaival. A szamáron belovagoló Jézust királynak kijáró hódolattal fogadták hívei, és virágot, pálmaágat hintettek lába elé, egyes források szerint ujjongó nép pálmaágakkal integetett.

Az ókori Keleten ugyanis a datolyapálma megkülönböztetett tiszteletnek örvendett, tápláló gyümölcse miatt a fák királynőjének tekintették. Innen származik az ünnep latin neve, aDominica palmarum, vagyis„pálmavasárnap”, valamint a virágvasárnapi szokások legszebbike, a pálmaszentelés, amit azokon a tájakon, mint hazánkban is, ahol nincs pálma, barkát szentelnek meg a katolikus papok virágvasárnap. Virágvasárnapnak a magyarokon kívül többek között az örmények,csehek, szlovákok, szlovének, és igen hasonló módon a horvátok (Cvjetnica), szerbek (Цвети), valamint a makedónok (Цветници) nevezik.. A pap ennek a megszentelt barkának a hamujával rajzolja a következő év hamvazószerdáján az élet mulandóságára figyelmeztető keresztet a hívek homlokára, mondván:„Emlékezz, ember, porból lettél és porrá leszel!”

Pálma vasárnap ünneplése

 Az egyházi liturgiában már az első századoktól gyökeret vertek a jeruzsálemi bevonulást felelevenítő szertartások. 400-ban ünnepi menetben vonultak a keresztény hívek pálmaágakat lengetve az Olajfák hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstantinápolyban, majd a XI-XII. században Rómában is szokásba jöttek a virágvasárnapi szertartások, a pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a VIII. század közepére nyúlik vissza.

 

 

Vásárolj nálunk sok-sok pálma termék közül vállogathatsz.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés